arrow
arrow
Циклене на паркет с професионални машини

Видове грундове и лакове за паркет

Защитните покрития за паркет обикновено се предлагат като грундове,със съдържание на органични разтворители и най-често са на алкидна основа. Също така могат да бъдат на нитроцелулозна,маслена или епоксидна основа. Съществува тенденция за по-засилено приложение на водоразредими грундове и лакове върху паркета. За грундовете и лаковете за паркет най-важни са показателите: гланц,покривност,финост,износоустойчивост и съдържание на летливи органични съединения.

Лаковете на база на органични разтворители се разреждат до вискозитет,позволяващ лесно нанасяне без окапване,както  и по-добра разливност на покривния филм. За алкидните лакове разредителите са тип АМВ или МРТ,а за нитроцелулозните това може да бъде Кореселин и др. За измиване на инструмента трябва да се използва същият разредител.

Типично за паркета се явява грундирането чрез импрегнация. Импрегнаторите могат да бъдат алкиден или ленен безир,както и специален импрегнатор със съдържание на добавка за борба с вредители. Алкидните безири проникват дълбоко в дървото,съхнат изключително бързо и усигуряват максимална защита,само с един слой. Лененият безир е особено подходящ за защита и реставрация на старинни предмети. Нанесен на 2-3 слоя,защитава дълготрайно и сигурно дървото от влага.

Лаковете за дърво са изработени така, че да са напълно съпоставими със спецификата на дървесината, както и условията на нейната експлоатация-особено за подовете. Предлагат се като алкидни или водоразтворими, готови за употреба продукти. Алкидният лазурен лак изсъхва до здраво покритие, което запазва текстурата на дървото, има много добра проникваща  способност и разливност, съхне бързо и защитава дървото от вода, UV лъчи и други атмосферни влияния. Водоразтворимият алкиден лак оформя еластичен филм, прониква дълбоко, не се напуква при големи температурни разлики и отблъсква ефективно водата. Лакът за паркет притежава изключително висока твърдост и адхезия към основата. Това го прави особено подходящ за лакиране както на силно натоварени подови повръхности, така и на мебели в интериорни условия. Познатият като яхтен лак има много интересни характеристики, които го правят особено подходящ за лакиране на дървени повърхности, ескплоатирани в силно агресивна среда. Лакът може да се използва и за метални основи.

Copyright © Циклене на паркет София • услуги All Rights reserve web дизаин от rte1.org