arrow
arrow
Циклене на паркет с професионални машини

Видове паркет

При избора на паркет естествено трябва да имате предвид няколко основни неща-мястото, за което го купувате, бюджета, с които разполагате, и трайността на паркета, която зависи от вида паркет.

Масивен паркет.

Този вид паркет е класическият паркет и е изработен от един вид дървесина. Ако се байцва паркета то се извършва преди лакирането и представлява оцветяване в желания цвят. Естественият паркет може да се реновира чрез циклене многократно и тъй като е естествено дърво, има всички положителни качества на дървото-изолационни и естетически достойнства. За да се избегнат проблеми, които възникват с течение на времето, добър вариант за инсталиране на паркета е посредством лепене и коване. Не се ползват лепила на водна основа, а замаската в този случай се прави гладка, без пори. Ако не се изчака процедурното време за съхненен на замаската, влагата се затваря под паркета и се получават подутини и неравности върху пода, които могат да се движат от едно място на друго. Друг вариант за инсталирането на паркета е посредством сглобката нут и перо-или така наречените клик системи. Единият елемент е с нут а другият с перо. При тази система се оставя разстояние покрай стените, за да се компенсира евентуално разширяване на паркета при увеличаване на влажността в помещението. Цикленето се извършва със специални машини с абразивен елемент, като се започва с по – груба и се завършва с фина шкурка. Прави се по дължина на настилката. Притягането на паркета се извършва само при незалепени елементи, като се прави с причукване на елементите от двете страни на помещението.

Слоен паркет.

Структурата на слойния паркет е два, три или няколко слоя дърво, залепени един за друг. Този вид паркет може да се намери на пазара в готов за инсталиране вариант, лакиран и оцветен. Вариантите за инсталиране на слойния паркет са посредством лепене или като плаващ под.

Ламиниран паркет.

При ламинирания паркет повърхностния слой е от твърд изкуствен материал, който покрива микрофилм. Следват пласт HDF и най-долният слой, ламинат, който предпазва HDF. Той също е чувствителен към влага, има по-кратък живот в сравнение с естествения паркет и не подлежи на реновиране-като се износи, трябва да се подмени с нов.

Видове ламиниран паркет.

Според конструкцията на корпуса ламинатите са три вида-ПДЧ, MDF и HDF. Освен това ламинираните паркети имат и клас, който трябва да имате предвид при избора. Неговата трайност в ненатоварени домашни помещения може да достигне 10-15 години. Има разновидности, предназначени за слабо натоварени, нормално и  интензивно натоварени площи. Например 23 е за интензивно натоварени помещения. Клас 31 е за слабо натоварени обществени помещения, а класовете 32 и 33 са класовете за нормално и интензивно натоварени обществени площи. Както споменахме за естествените паркети, за качеството на ламината голямо значение има изпълнението на замаската под него. През последните години ламинатът доби много голяма популярност в България и се ползва за настилка в обществени и частни сгради.

Copyright © Циклене на паркет София • услуги All Rights reserve web дизаин от rte1.org