arrow
arrow
Циклене на паркет с професионални машини

Евтиният паркет у нас е от Китай

Традиционният и най-купуван от естествените паркети у нас – дъбовият, вече е главно внос от Китай.

Цената му на едро с ДДС е около 60 лв. за квадрат, което е с 10-15 лв. на квадрат по-ниска, но е и лакиран, и готов за монтаж.

Това обрича родните производители на фалит.

Инвазията на китайските паркети направи трудна и продажбата в България на качествените и по-скъпи настилки, произведени в Западна Европа.

Китайците изкупуват дървесината от Русия и Украйна, преработват я на паркет и заливат пазарите с продукция на ниски цени.  Половината от количествата от дъбови подови настилки в Европа са произведени в най-голямата далекоизточна държава.  Подобно е положението и при вносните паркети от екзотична дървесина.

Пазарът на паркети е в криза, като дори продажбите на най-евтината настилка – ламината, са паднали 7 пъти спрямо пред кризисната 2007 г.

При масивните настилки спадът е по-малък около една четвърт.

Хората вече гледат само цената и не избират цвят или вид. „Купуват се главно ламинатите до 20 лв. на квадрат. На този ценови сегмент се падат 90% от продажбите.
Допреди 4-5 години немалко хора предпочитаха да сменят стария си паркет, сега повечето го пренареждат, циклят и лакират, за да им излезе по-евтино.

От лаковете се купуват само най-евтините внос от Италия, които са най-качествени за цената си.

Кризата на пазара на паркети се усеща не само в България, но и в другите европейски страни.  За да пестят средства, производителите в западните страни вече работят главно по поръчка и не държат големи количества готова продукция на склад.

Copyright © Циклене на паркет София • услуги All Rights reserve web дизаин от rte1.org