arrow
arrow
Циклене на паркет с професионални машини

Как да се грижим за паркета

Правилната грижа за така популярната у нас подова настилка, трябва да започне веднага след полагането му.  Първото нещо, за което трябва да следим са температурата, нивото на влажност и правилно почистване.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ : Влажност в помещението, в което е поставен паркета, трябва да бъде в диапазона от 45 до 60%, а температурата от 18 до 25 ° С.

Температурните колебания в стаята, отново имат препоръчителни границите и те са ± 5° С.  Да, но когато купувате жилище и в една или повече стаи вече има положен паркет, няма от къде да знаете тези условия и другите тънкости, които предстои да прочетете в тази статия, така че продължавайте нататък …

Паркетът, окончателно обработен с растителни масла и восък, се нуждае от специални грижи и е по-особен за поддръжка, така че паркетите с лаково покритие са по-предпочитани.

Грижата за дървените подове не включва никакви сложни действия, като може да правите всичко сами, а ако го правите редовно и правилно, срока на експлоатация на вашия под, направен от масивен паркет, е практически неограничен.

Общи препоръки за грижа и почистване на паркета

Основните грижи, които може да полагате за вашия паркет, включват защита от местене на предмети и всякакви механични движения върху него. Ако имате мебели с пластмасови колелца, добра идея е те да бъдат подменени с гумени такива.

За да поддържате чисто помещението с паркет използвайте прахосмукачка.  Дървените подове не понасят вода, така че ако разлеете такава върху паркета е необходимо веднага да го подсушите до сухо.

Почистването на дървения под не изисква никакви агресивни препарати, дори е задължително да избягвате препарати като почистващи продукти за кухня, разредители за боя, препарати с алкохол, бензин и други подобни вещества.

Грижа за паркет с маслено или восъчно покритие

Восъците и маслата, положени върху паркета не покриват и не запечатват изцяло пода.  Ако искате да възстановите даден район на паркет с маслено или восъчно покритие, трябва да полирате само увредената зона, без да минавате през цялото покритие.

За мокро почистване на паркет окончателно обработен с растителни масла и восък са нужни специални за целта препарати.  Следвайте внимателно инструкциите върху етикета.

Грижа за паркет с лаково покритие

В подовите настилки с лаково покритие с времето се натрупва мръсотия. Трябва да се почиства със специални за целта препарати. Отличителна черта на тези препарати е, че те са химически неутрални към състава на лака, така че вероятността да му навредят е нулева.

Колкото и траен и качествен да е лакът, който сте използвали, след време върху повърхността на паркета се появяват износени участъци, микро-драскотини и други дефекти.  Това важи, особено, ако имате домашни любимци, които с ноктите си нараняват лака.

За да запазите лаковото покритие на вашия паркет, съществуват два вида защитни средства – гланцове, които съдържат в състава си восък, другите са препарати, които са аналог на максимално разреден лак.

Ето някой съвети за почистване и освежаване на лакиран паркет :

  • Ако лакираният паркет изгуби своя блясък, може да го третирате със специален препарат, наречен освежител.
  • За да защитите паркета си от влага, препоръчваме ви да го полирате веднъж на няколко месеца.
  • Ако блясъка или цялото лаково покритие изчезнат само на определени места, може да опитате лак за паркет на спрей и чрез него да освежите засегнатите зони.
Copyright © Циклене на паркет София • услуги All Rights reserve web дизаин от rte1.org