arrow
arrow
Циклене на паркет с професионални машини

Лакиране на паркет

Паркетът се лакира по три причини:
-защита срещу нараняване, захабяване и нечистотии
-за да придобие блясък
-за улесняване на поддръжката му.
Когато лакът е двукомпонентен майсторите сами приготвят сместа за лакирането, което не е никак лесно.

Лакове.

Двукомпонентният лак представлява смес от две съставки-естествена или синтетична смола и втвърдител. Главната слабост на тези лакове е, че поради своята твърдост след няколко години започват да се напукват и лющят. Еднокомпонентните лакове са готови за употреба, лесни са за нанасяне и имат голяма трайност благодарение на смолите, от които са изработени. Тези на водна основа имат своите предимства: нямат остра миризма, съхнат бързо, инструментите се почистват лесно с вода…

Подготовка на паркета.

Първоначално трябва да се изцикли, за да се премахне горният слой от дървото. Правилното циклене минава през три етапа: на първия се цикли с едрозърнест абразив, втория път- с абразив със средна едрина и третия път- с дребнозърнест.

Лакиране.

Необходимо е да следвате няколко прости правила: използвайте четка или мече за лак с подходяща дължина на косъма. Слоят лак трябва да е тънък и равномерен- Качественото покритие се получава чрез последователно нанасяне на два, три, дори четири слоя от лака с фино шлифоване между тях.

Етапи на лакирането, подготовка, съвети.

Някои лакове трябва да се разредят при първото нанасяне. Лакирането се извършва при стайна температура 15-20 градуса.

Поддържане.

Нормално лакът се поддържа, като се измива със силно изстискано от вода зебло. Когато лакът даде признаци на овехтяване- загуби блясъкът си или по-лошо, започне да пропуска вода, трябва да го подновите: шлифовайте с фина шкурка и нанесете нов пласт лак.

Copyright © Циклене на паркет София • услуги All Rights reserve web дизаин от rte1.org