arrow
arrow
Циклене на паркет с професионални машини

Избор и монтаж на ламиниран паркет

В днешно време ламинираният паркет е една от най-разпространените подови настилки, като става все по-търсена и предпочитана не само поради достъпната си цена, но и поради качествата, които притежава.  Как да изберем подходящият ламиниран паркет и какви са стъпките за неговият монтаж?

Избор на ламиниран паркет


Ламинираният паркет представлява пресована многопластова настилка, съставена от 80% дървесни частици и 2% смоли.  Преди да пристъпим към избора на ламиниран паркет, е добре да преценим в какво помещение ще бъде полаган.  Препоръчително е първо да обърнете внимание на степента на натоварване, което трябва да поеме подовата настилка, като това зависи най-вече от мебелите и тяхната тежест, предвидени за обзавеждане на дадената стая.

Монтиране


Преди да започнем с полагането на ламинирания паркет е нужно да се вземат правилните мерки на стаята, в която ще бъде монтиран, като се имат в предвид нейните размери и необходимото количество.  Необходимите инструменти за монтаж на ламинирания паркет са: зеге (електрически трион за рязане) или обикновен трион, макетен нож, чук, кози крак за обтягане, клинове за фиксиране на ламинираните дъски на разстояние от стената, битумна или коркова звукопоглъщаща подложка. както и молив и рулетка.
След като паркета е престоял необходимото време пристъпваме към подготовката за неговото полагане.  В повечето случай реденето става върху груб под, при което трябва да се направи проверка дали е достатъчно равен.  Също така пода трябва да бъде добре заметен и почистен.
Върху добре подготвения под се настила подложка, като има различни видове – полиетиленова , фибранова и кокосова.  Необходимостта от полагането на подложка е за спомагане доброто прилягане на панелите и компенсиране на по-малките неравности. Оставя се разстояние към всички прагове, колони и стени от около 10 мм .
Посоката на редене на ламината винаги трябва да е перпендикулярна на прозореца, за да не се виждат сглобките. Оставянето на разстояние от стените се налага тъй като ламинираните плоскости се свиват или разширяват с промяната на сезоните и температурата в стаята.  Ако не оставите разстояние между стената ламинирания паркет е много вероятно да се надигне.  При наличие на криви стени първия ред се полага, така че на най-тесните места да остане фуга с посочената широчина.
Сглобяването на плоскостите става посредством клик системата чрез щракване в предните им части, като се почуква в края им с помощта  на чук. Когато се стигне до стената ламелата трябва да бъде отрязана, тук на помощ идват зегето или обикновен трион.  След това се начуква назъбената страна на плоскостта към насрещната страна на стената, за да се съединят плоскостите.
Тъй като ламинатът е плаващ под, не се захваща към основата и е абсолютно забранено да се кове или лепи.  След завършване на цялостното редене се поставят лайсни и первази.  Ламинатът може да се почиства с някой почистващи препарати, които нямат абразивни съставки.
Copyright © Циклене на паркет София • услуги All Rights reserve web дизаин от rte1.org